CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

Anxietate și fobii

Frica este o emotie umana normala, care ne ajuta in momentul in care ne confruntam cu un pericol. Anxietatea insa, se diferentiaza de frica prin faptul ca nu este justificata de prezenta unei situatii periculoase. Persoanele afectate de anxietate simt o neliniste permanenta si cateodata o frica intensa nejustificata, care le afecteaza viata cotidiana. In timp, anxietatea altereaza calitatea vietii, activitatea profesionala sau capacitatea de a invata, afecteaza relatia cu familia, colegii si prietenii.

Combinatia dintre medicatie si psihoterapie este de cele mai multe ori varianta care da rezultatele cele mai bune atat pe termen scurt, si si pe termen mai lung. Exista diferite tehnici psihoterapeutice eficiente care au ca scop schimbarea schemelor de gandire care pot sa declanseze anxietatea. Avantajul abordarii psihoterapeutice este ca aceasta vizeaza atat depasirea anxietatii proriu-zise cat si crearea unei gandiri pozitive. In clinica noastra, alegerea tratamentului se face in colaborare cu pacientul si tine cont de nevoile si particularitatile contextului lui de viata.

  • ANXIETATEA GENERALIZATA

    Se refera la ingrijorari excesive si incontrolabile privind evenimente de viata cotidiene. Diagosticul se pune atunci cand stresul cauzat de ingrijorarile constante afectează semnificativ activitatile zilnice, viata sociala si profesionala iar calitatea vietii este deteriorata semnificativ. In timp, ajungi sa fii in permanenta agitat si nerabdator, te simti mereu obosit, ai tulburari de somn si te concentrezi cu dificultate.

  • ATACURILE DE PANICA

    Apar atunci cand corpul nostru raspunde paroxistic la anumiti stimuli, prin aparitia brusca a senzatiei de frica intensa. Un atac de panica poate sa dureze intre 5 si 20 minute, timp in care apare dificultatea de a respira, batai accentuate ale inimii, senzatie de pierdere a controlului, durere in piept, transpiratie, greata, frisoane, insa toate acestea nu pun viata in pericol. Impreuna cu noi, puteti sa depasiti aceste stari si sa va recapatati controlul.

  • ANXIETATEA SOCIALA

    Este adeseori intalnita la persoane hipersensibile la critica si o pronuntata lipsa de incredere in propria persoana. Este o forma de anxietate care provoaca nivel ridicat de stress si senzatie de frica excesiva, irationala. Acestea apar in situatii de expunere sociala cum ar fi vorbitul in public, participarea la intruniri, sau interactiunea cu anumite persoane. Apare inevitabil tendinta de evitare sociala, ceea ce afecteaza cariera si relatiile cu ceilalti.

  • TULBURAREA FOBICA

    Fobia este o teama intensa, irationala la confruntarea cu anumite lucruri sau situatii. Cei care au o fobie, chiar daca stiu ca nu exista un pericol real care sa le afecteze viata sau sanatatea, tot nu reusesc sa controleze senzatia paroxistica de frica . In tratament, solutia o reprezinta “desensibilizarea” si crearea unor noi modele de raspuns la situatiile care declanseaza emotiile asociate cu fobia. Netratate, fobiile pot declansa anxietate generalizata.

  • AGORAFOBIA

    Este frica de spatiile largi, teama de multimi si locuri publice sau de a calatori singur cu autobuzul sau cu avionul. In cazurile extreme, persoanele cu agorafobie pot deveni incapabile sa-si paraseasca locuinta daca nu sunt insotite de persoane de incredere, nu pot merge la cumparaturi sau la munca. Apare o tendinta naturala de evitare a situatiilor care le-ar putea declansa un atac de panica. Netratata agorafobia poate dura ani de zile si se agraveaza min timp.

  • TULBURAREA OBSESIV COMPULSIVA

    Este caracterizată de gânduri obsesive nedorite, urmate de acțiuni compulsive. Gândurile și comportamentele diferă de la o persoană la alta, dar un exemplu este gândul obsesiv despre microbi, urmat de spălarea compulsivă a mâinilor. Cei care suferă de TOC se pot simți blocați într-un ciclu nesfârșit. Aceasta este o tulburare mentală epuizantă din punct de vedere emoțional, care impacteaza negativ viața de zi cu zi a celor care se confrunta ea.