ARTICOL: SUNTEM EGALI IN FATA ALCOOLULUI?

Articol scris de Dr. EMILIAN VOICULESCU – psihiatru si psihoterapeut psihanalist in clinica THEMIND

Ce face din alcool o substanta atat de periculoasa? Cu totii bem mai mult sau mai putin in cursul vietii, dar nu toti pierdem controlul. Nu toti suntem egali in fata alcoolului. Se pare ca exista unele persoane mai vulnerabile la a dezvolta dependenta la alcool, in vreme ce alte persoane pot bea timp indelungat cantitati mari fara a dezvolta dependenta.

Cunoastem pana in prezent doar cateva dintre motivele pentru care alcoolul este un drog care creeaza o dependenta atat de puternica.

Primul motiv este unul cultural. Peste 90% din populatie consuma alcool cel putin o data in viata.  Alcoolul este la botezuri, nunti si inmormantari. Cand mergem in vizita suntem intrebati daca vrem o visinata si nu daca ne e sete, somn sau foame. Alcoolul este pipa pacii, lubrifiantul, dar si detonatorul relatiilor sociale. Alcoolul este vazut si ca un simbol al barbatiei. Alcoolul este peste tot si deci imposibil de evitat.

Al doilea motiv este unul emotional. Alcoolul este langa noi si la bucurie si la tristete si cand ne e frig si cand ne e cald. Este medicamentul cel mai la indemana atunci cand suntem tristi, atunci cand suntem speriati sau ingrijorati. El ne da curaj cand vrem sa ne marturisim dragostea sau vrem sa ne despartim. El este langa noi atunci cand vrem pur si simplu sa uitam de tot.

Desigur ca alcoolul nu este inert chimic si stim in buna masura cum actioneaza la nivelul creierului. Aici, se pare ca produce eliberarea in cantitati mari de endorfine (substante implicate in perceperea placerii si in lupta cu durerea fizica si emotionala), mecanism ce explica in mare parte efectele emotionale de care am vorbit mai sus. Este de mentionat de asemenea ca de receptorii pentru endorfine se leaga o alta categorie de substante extrem de adictive printre care se numara heroina.

Astfel intram in spirala descendenta in care tot ce facem in viata cere alcool pentru ca “altfel nu se poate”. Ajunge sa ni se para ca e ceva ciudat in a sta la masa cu prietenii fara sa bem ceva, sa fim tristi pur si simplu si in general sa traim fara anestezie.

Asta ar insemna deci sa nu mai bem niciodata? Inseamna sa renuntam la traditia milenara si la toata placerea adusa de licoarea magica? Nu! Asta inseamna doar ca e nevoie sa bem inteligent si sa intelegem ce inseamna consumul moderat de alcool.

Insa, mai presus de toate, este nevoie sa intelegem ca moderatia nu strica distractia ci ne asigura ca vom fi in stare sa ne bucuram un timp mai indelungat de ceea ce ne poate oferi viata.

Ca specialisti in acest domeniu, ne-am intalnit de multe ori fata in fata cu  efectele devastatoare pe care le are dependenta de alcool asupra sanatatii, vietii personale si familiei. Tocmai de aceea suntem pregatiti sa te ajutam sa-ti controlezi impulsul de a consuma alcool, chiar daca asta inseamna consum de alcool moderat sau abstinenta.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button