ARTICOL: SEVRAJUL LA CANNABIS. O REALITATE

Articol scris de Dr. RADU FLORESCU – medic psihiatru si psihoterapeut in cadrul clinicii THEMIND

Mitul conform caruia cannabisul nu da sindrom de abstinenta a fost spulberat,  lucru confirmat recent, odata cu aparitia noului DSM V.

DSM-ul este biblia psihiatriei si cartea cea mai de seama atunci cand se vorbeste despre diagnosticarea unor tulburari mentale. DSM-ul anterior, publicat in 2000, nu recunostea sevrajul la cannabis existand insa criteriile pentru intoxicatie, abuz si dependenta.

In noua editie a DSM se recunoaste faptul ca o incetare brusca a unui consum zilnic de cannabis duce frecvent la aparitia unui sindrom de abstinenta – sevraj– specific acestei substante.

Desi in mod obisnuit este mai putin sever decat sevrajul la alcool, acesta face mult mai dificila renuntarea la drog si favorizeaza recaderea acelor persone ce incearca sa nu mai consume aceasta substanta.

Astfel, oprirea unui consum semnificativ de cannabis (zilnic sau aproape zilnic, o perioada de mai multe luni) duce la aparitia sevrajului in care se intalnesc urmatoarele simptome: dispozitie depresiva, anxietate, iritabilitate, furie, neliniste, scaderea apetitului alimentar/ scadere in greutate, tulburari ale somnului.

Durerile abdominale, tremuraturile, transpiratiile, febra/frisonul sau durerile de cap complica si mai mult acest tablou. Debutul simptomatologiei este la 24-72 ore de la oprirea consumului, are un varf de intensitate la o saptamana si dureaza cam 1-2 saptamani. In perioada post abstinenta se pot intalni semne precum cascatul, oboseala, dificultati de concentrare si perioade de crestere a apetitului si hipersomnie consecutive unei perioade initiale de pierdere a apetitului si tulburari ale somnului.

Toate acestea contribuie la perturbarea functionarii sociale, profesionale si in alte domenii importante ale vietii. Faptul ca aceasta substanta nu este inofensiva si poate prezenta un impact major asupra functionarii individului este intarit de criteriile de diagnostic mentionate  in DSM V.

De asemenea, consumul de marijuana se poate asocia cu apariția sau accentuarea unor tulburări psihiatrice precum tulburări psihotice, tulburări anxioase și afective.

In clinica The MIND puteti benficia de program de tratament individualizat pentru dependenta de cannabis. Specialistii nostri imbina tratamentul medicamentos si psihoterapia pentru a oferi cea mai buna solutie.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button