ARTICOL: REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari. Pentru ca traim vremuri alerte si confuze care ne pun la incercare, specialistii din domeniul psihologiei moderne sunt tot mai preocupati de crearea unor strategii practice pentru dezvoltarea rezilientei.

Anumite tehnici ne pot ajuta sa devenim mai puternici, insa exista si anumite lucruri care ne scad capacitatea de a face fata cu success problemelor inerente.  Exista ganduri care apar automat si ne fac rau, sau mentalitati disfunctionale care ne saboteaza tocmai in momentele in care avem nevoie de mai multa claritate in gandire:

  • Luam orice esec mult prea personal si avem tendinta sa credem ca daca era altcineva in locul nostru probabil ca ar fi reusit. Ar trebui sa verificam de fiecare data, daca nu cumva nereusita se datoreaza unor lucruri care nu au depins de noi ci de alti factori din context care nu stau in controlul nostru.
  • Tindem sa generalizam o situatie nefavorabila: “Intotdeauna se intampla asa…” si adoptam o mentalitate pesimista, care ne taie pofta de a incerca lucruri noi sau indraznete. Daca facem un scurt bilant obiectiv, vom descoperi ca in multe situatii am avut noroc sau am fost avantajati de anumite aspecte, doar ca acele situatii scapa “radarului” memoriei noastre. In general, ca o consecinta evolutionista, mintea noastra este mai inclinata sa retina mai clar amintirile neplacute, dureroase si sa uite majoritatea amintirilor care nu au avut un impact emotional puternic.
  • Credem adesea ca un esec este definitiv, ca nu se mai poate repara ceea ce s-a stricat sau nu vor mai exista alte oportunitati pentru a realiza acel lucru pe care ni-l dorim. Cu toate astea nici esecul, nici succesul nu sunt atat de permanente cum avem tendinta sa credem in momentul respectiv.

Citandu-l pe Winston Churchill: “Succesul nu este final, esecul nu este fatal: curajul de a continua este ceea ce conteaza.”

 

DOREȘTI O OFERTA?

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

Obstacolele psihologice care-i limiteaza pe angajati

Obstacolele psihologice care-i limiteaza pe angajati

Multe dintre obstacolele care stau in calea performantei companiilor sunt generate de erorile cognitive sau de blocajele emotionale ale angajatilor. Pentru cei din HR, este important sa stie ce sta la baza celor mai uzuale blocaje mentale.

Call Now Button