ARTICOL: PSIHOTERAPIA ESTE PENTRU OAMENII PUTERNICI

Articol scris de ANCA GAUCA, psiholog in cadrul clinicii THEMIND

Am auzit spunându-se că un barbat adevărat își ține necazurile pentru el și își rezolvă singur problemele, dând astfel dovadă de tărie. Că o femeie matură trebuie să fie puternică, asta însemnând că trebuie să treacă singură prin toate.

Din păcate, de cele mai multe ori, o femeie “matură și puternică” sau “un bărbat adevărat” va rezolva problema fugind de ea. Oamenii au găsit nenumărate căi de evadare ce îi ajută să uite că au o problemă: se cufundă în muncă sau în sport, iau pastile, consumă alcool, manâncă excesiv etc.; unii petrec ore în șir căutând sfaturi pe internet; alții își cumpără zeci de cărți care promit soluții salvatoare. Și totuși, în final, descoperă că nimic din toate acestea nu i-a ajutat. Problema nu s-a rezolvat, este tot acolo. Ba mai mult, în unele cazuri s-a adăugat și o problemă de dependență sau au început să apară simptome somatice: lipsa somnului, a poftei de mâncare, a chefului de a petrece timp alături de ceilalți, culminând cu temutele atacuri de panică.

Tot mai mulți “bărbați adevărați” și “femei puternice” se chinuie zi de zi, an de an, poate o viață întreagă, să găsească singuri o soluție. Și, din păcate, alături de ei se chinuie și cei dragi, puși în situația de a-i susține constant și de a le ascunde orice mică îngrijorare.
Desigur, nu toate problemele de viață necesită ședințe de psihoterapie sau consiliere pentru a fi depășite. Cu siguranță ne descurcăm excelent de cele mai multe ori, suntem perfect capabili să ne mobilizăm resursele și ne angajăm eficient în rezolvarea problemelor.

Există însă și dificultăți de care ne simțim depășiți, copleșiți. Momente în care simțim că pur și simplu nu știm ce să mai facem, în care nu mai vedem nicio cale de a ieși din situație. Metaforic vorbind, blocajul arată de parcă am fi legați fedeleș cu o funie groasă de jur împrejurul nostru, de la glezne până la gât. De unde și senzația de sufocare prezentă în atacurile de panică.

E nevoie de mult curaj pentru a apela la psihoterapie într-o astfel de situație!

În primul rând, curajul de a admite față de noi înșine că ne simțim neputincioși, că nu mai știm ce să facem, că nu avem soluții. Apoi, curajul de a vorbi despre neputința noastră cu psihoterapeutul, la început o persoană străină. După care, curajul de a face lucrurile altfel, de a părăsi căile cunoscute, dar care s-au dovedit a fi nepotrivite și a păși pe cărări nebătute. Curajul de a îndrăzni să ne asumăm acest risc.

O persoană care dă dovadă de tot acest curaj este oare un om slab?

Nu tine cont de etichete, apeleaza la ajutor specializat de cate ori este nevoie. Profesionistii Clinicii THEMIND sunt pregatiti sa-ti ofere suport si sa individualizeze programul de terapie.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button