TERAPIE PENTRU AUTISM

 

Copilul autist este izolat in gandurile sale proprii, lipsit de posibilitatea de a comunica sau de a se lega sufleteste de altcineva, oricine ar fi acesta. Isi creaza o lume a lui si se ascunde sub un invelis ermetic ce il izoleaza de exterior.

Au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti:

• prefera relationarea fata de obiecte in loc de relationarea cu oameni.
• sunt obsedati de mentinerea obiceiurilor (a rutinelor) si a asemanarilor in viata lor.
• au tendinta de a cauta insingurarea completa, inchizandu-se fata de lumea din jurul lor.

In cazul in care sunt descoperite urmatoarele semne evidente ale intarzierii in dezvoltare, copilul trebuie evaluat imediat de un specialist:

• nu gangureste, nu arata cu degetul sau nu face alte gesturi pana la varsta de 12 luni
• nu spune cuvinte simple pana la 16 luni
• nu spune spontan propozitii de 2 cuvinte pana la varsta de 24 luni, cu exceptia celor pe care le repeta dupa ce au fost rostite de alte persoane (ecolalie)
• orice pierdere a achizitiei limbajului sau abilitatilor sociale la orice varsta.

Daca se dezvolta tulburari in socializare, de invatare sau comportamentale la o persoana, indiferent in ce moment apar sau la ce varsta, acea persoana trebuie evaluata de un specialist – psihiatru sau psiholog. Recuperarea copilului cu autism se face in institutii cu caracter spitalicesc, fie in altele, la care el este adus numai pentru cateva ore. Cea mai moderna abordare este cunoscuta sub numele de behavior therapy (in traducere libera „tratamentul comportamentului”) si al carui prim scop este acela de a limita, atat cat este posibil, tendinta de auto-distrugere sau de activitati fara rost, repetitive, atat de caracteristice.

Totusi, este necesar sa nu uitam un lucru – functionarea psihologica a copilului autist se face in acelasi fel cu a celorlalti oameni. Aceasta abordare nu exclude alte abordari sau alte modalitati de lucru. In jurul copilului autist se construieste un grup format din familie si din echipa de psihoterapeuti. Printr-o echipa se intelege doua sau trei persoane care au o formare adecvata. Acest mediu-grup, permite un lucru care la prima vedere poate parea contradictoriu – ascultarea autistului. El are un discurs similar, dar diferit, imposibil de inteles in termenii rationali si ai logicii date. Pentru a fi inteles, este posibil, sa aiba nevoie de o ascultare obisnuita dar diferita. Aceasta modalitate de lucru este mult mai apropiata de ceea ce se petrece in cazurile de autism si in ceea ce priveste conceptul generic de psihoterapie.

La The MIND, specialistii nostri sunt pregatiti sa ofere tratamentul potrivit, sa urmareasca indeaproape scopul acestuia si anume formarea unui copil cat mai social, cat mai activ.

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button