VREM SA DIVORTAM
CUM PREGATESC COPILUL PENTRU ACEST PAS?

 

Divortul reprezinta unul dintre evenimentele cu cel mai mare impact asupra vietii unei persoane (adult sau copil). Schimbarile antrenate de separare/divort sunt multiple (de la modificarea cadrului familial la schimbarea locuintei) si au variate efecte pe termen scurt si lung, ce nu pot fi ignorate.

Prinsi in propria lor suferinta si angrenati in numeroase formalitati juridice, adultii trebuie sa faca fata si unei alte surse de stres: preocuparea lor fata de binele copiilor. Acest lucru inseamna ca parintele se simte nevoit sa gestioneze suferinta copiilor, sa aiba la indemana raspunsurile potrivite, sa isi ajute copiii sa treaca cat mai usor intr-o noua etapa a vietii lor. Apar astfel, fie inaintea separarii, fie dupa divort, multe situatii dilematice si intrebari ce aparent nu au raspuns.

Pentru a va oferi raspunsuri si a va ajuta sa identificati solutiile adecvate situatiei dumnevoastra de viata, suntem pregatiti sa va ajutam in cele doua contexte ale separarii:

Consiliere pre-separare (cu focus pe parinte)
Inaintea divortului propriu-zis sunt luni intregi de indoieli, de discutii, de framantari determinate de grija fata de binele copilului: Oare e bine sa divortez, nu sunt cumva egoist? E mai bine sa ramanem impreuna pentru copil, asa cum spune toata lumea? Cum sa ne anuntam copilul? Ce sa ii spunem? Cum sa ii explicam motivele pentru care unul dintre noi se va muta de acasa? Ma va mai iubi copilul meu daca ma despart de tatal/mama lui? Voi putea oare sa mai am o relatie apropiata cu copilul meu?

Prin sedinte individuale de consiliere va putem oferi sprijin in identificarea raspunsurilor potrivite, va putem consilia si indruma pentru a anticipa si a limita cat mai mult efectele negative ale despartirii asupra copiilor. Premisa de la care pornim este ca divortul nu trebuie sa fie in mod necesar un eveniment distructiv. Gestionat cu grija, divortul poate reprezenta un moment de tranzitie catre o viata mai implinita pentru toti cei implicati.

Consiliere post-separare (cu focus pe copil si relatia parinte-copil)
Decizia a fost luata, instanta si-a spus cuvantul. De multe ori, abia acum incep adevaratele probleme.
Pentru parinti, apar noi provocari si situatii dificile: Cum sa facem cu progamul de vizitare? Cum sa ii prezint noul meu partener/noua mea partenera? Cum sa nu las propria mea furie si durere sa-l afecteze pe copil? Ce raspunsuri sa ii dau la intrebari cand si eu sunt tulburat? Cum sa imi ajut copilul? Cum sa imi pastrez o relatie buna cu copilul meu? Cum sa reusesc sa iau decizii impreuna cu fostul partener pentru binele copilului?

Sedintele de consiliere parentala individuale va ofera indrumarea necesara pentru a ajunge la raspunsurile potrivite si solutiile adecvate istoriei dumneavoastra de viata.
In cazul copiilor, lucrurile se complica si mai mult. In urma separarii parintilor, daca lucrurile nu sunt clare si nu sunt gestionate cu grija, daca le sunt transmise mesaje ambivalente si incarcate de resentimente, copiii pot trai sentimente precum vinovatie, tristete intensa si chiar depresie, furie, neincredere, confuzie, durere, anxietate, neajutorare, manifestate uneori in plan comportamental (in functie de varsta, prin cresterea nivelului agresivitatii sau prin izolare sociala, probleme de adaptare scolara/scaderea performantei academice, tulburari de somn, comportament opozitionist/provocator, etc.).

Spre deosebire de adult insa, copilul nu dispune de toate resursele necesare pentru a face fata acestor stari, iar aici ajutorul din partea parintilor si al specialistilor este fundamental.

De aceea, programul de fata va propune sedinte individuale de consiliere a copilului si sedinte axate pe relatia parinte-copil, la care participa parintele/parintii si copilul. Prin tehnici de terapie prin joc si tehnici de psihoterapie umanista ii oferim sprijin copilului in aceasta perioada dificila, il ajutam sa isi exprime emotiile intr-un cadru securizant, il ajutam sa isi acceseze resursele personale, astfel incat aceasta schimbare (divortul) sa devina o oportunitate de crestere si nu o trauma.

De asemenea, intrucat in urma unei separari, relatia parinte-copil este cea care are de suferit, va propunem sedinte de consiliere axate pe interactiunea dintre dumneavoastra si copil. In functie de varsta, poate fi vorba de sedinte focalizate pe jocul benefic pentru reconsolidarea relatiei pe care o aveti cu copilul, sau mai tarziu, sedinte de facilitare si mediere a unor discutii mature, realiste, intre dumneavoastra si copilul – adolescent (care are acum si mai multe intrebari dificile).

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button