DEPENDENTA DE COMPUTER LA ADOLESCENTI

 

Dezvoltarea unei singure definitii pentru dependenta de computer este dificila deoarece termenul in sine acopera o gama mai larga de dependente. De fapt dependenta nu este fata de computer ca obiect, ci mai degraba de activitatile pe care o persoana le practica cu ajutorul computerului cum ar fi schimbul de mesaje, jocurile video, socializarea on-line etc. Aceste activitati sunt denumite generic Comunicare Mediata de Computer (CMC). Dependenta de computer care implica utilizarea internetului este adesea denumita Tulburare Adictiva de Internet (TAI).

Un alt aspect important este faptul ca computerul este un instrument util. Chiar daca o persoana foloseste computerul in general in scopuri recreationale, aceasta nu inseamna in mod necesar ca are o dependenta la fel cum nici persoanele care petrec ore intregi cu gradinaritul sau tricotatul nu sunt „dependente” de aceste activitati . Totusi, daca utilizarea computerului este atat de pervaziva incat interfereaza cu alte activitati si daca persoana in cauza pare incapabila sa opreasca utilizarea excesiva in ciuda consecintelor negative, poate sa fie vorba de dependenta de computer.

Dependenta de computer poate avea multiple efecte negative asupra persoanei. Cele care se instaleaza imediat sunt cele sociale. Utilizatorul de computer se sustrage din relatiile cu prietenii si familia si petrece din ce in ce mai mult timp la computer. Persoana se retrage treptat intr-o lume artificiala. Jocul constant pe computer poate face ca persoana respectiva sa se implice emotional mai mult in evenimentele care se petrec in joc decat in cele din viata reala. O persoana ai carei principali prieteni sunt nume pe computer intr-o camera de chat intampina dificultati in comunicarea fata-in-fata.

De asemenea, pe termen lung dependenta de computer poate cauza deteriorari fizice. Problemele de spate sunt frecvente în rândul persoanelor care au petrecut mult timp stand la computer. Timpul petrecut noaptea pentru activitati pe computer reduce din timpul de somn. Pe termen lung, privarea de somn provoacă dificultăţi de concentrare si depresie a sistemului imunitar.

Motivele persoanei care utilizeaza excesiv computerul, sunt la fel de diverse ca si activitatile practicate. Astfel, utilizarea obsesiva a site-urilor de socializare sau schimbul de mesaje (messenger, chat) ar putea umple un gol de singuratate, în timp ce vizionarea excesiva a pornografiei ar putea rezulta din probleme de relationare sau abuz din copilarie.

Profesionistii de la The MIND sunt specializati in a descoperi si rezolva problemele care stau in spatele unui comportament adictiv de acest gen.

 

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button