Consiliere Psihologica pentru Copii si Parinti » Cosmaruri si alte Tulburari de Somn

COSMARURI SI TULBURARI DE SOMN

 

COSMARURILE LA COPII

Nu este clar la ce varsta incep copiii sa viseze, dar chiar si cei mai mici copii pot vorbi despre visele lor – unele placute, altele mai putin placute. In timp ce aproape toti copiii au ocazional vise infricosatoare, cosmarurile par sa apara la prescolari atunci cand apare teama de intuneric.

Cosmarurile nu sunt complet de prevenit, dar parintii pot face lucruri in acest sens pentru a le face o copiilor o noapte calma. Ajutandu-i sa treaca mai usor peste aceasta temere comuna a copilariei, vor sa invata sa faca fata temerilor ce vor aparea pe parcurs.

Ca cele mai multe vise – cosmarurile – se intampla in timpul somnului, cand creierul este foarte activ si sorteaza experientele, informatiile invatate si memorate. Imaginile vii din creier sunt procesate ca fiind reale cum de altfel sunt si emotiile pe care le declanseaza.

BRUXISMUL LA COPII

Bruxismul (scrasnirea dintilor) este un obicei care consta in lovirea si frecarea dintilor intre ei.

Bruxismul se poate manifesta diurn (in timpul zilei) sau nocturn (noaptea).

De obicei, bruxismul dispare fara a afecta dantura definitiva la copii. Acest obicei poate trece neobservat. Totusi, de cele mai multe ori e alarmant: cand provoaca trezirea apropiatilor din somn sau in timpul zilei cand exista o angrenare intr-o activitate ce preocupa in mod deosebit persoana respectiva (copil sau adult).

SEMNE DE BRUXISM

• zgomot specific la culcare, in timpul somnului sau/si ziua
• uzura dintelui (marginile dintilor se transforma in suprafete, dar si alte fete ale dintelui pot fi afectate), fracturi ale dintilor sau caderea obturatiilor
• retractii gingivale sau pungi parodontale
• hipersensibilitate dentara la rece, la cald sau la atingere la locul unde dintii se intalnesc cu gingia. Si aici pot aparea leziuni ale dintilor.
• mobilitatea dintilor
• oboseala dureroasa a muschilor fetei, dureri in oasele maxilare, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri in zona urechilor, eventual dureri de cap

METODE DE TRATAMENT

• consiliere parentala care sa le ofere parintilor raspunsuri la diverse intrebari (Exista stres in copilarie? Cum ar trebui sa procedez, cum imi pot ajuta copilul? Ce model de gestionare a stresului ii ofer?)

• sedinte individuale de consiliere cu copilul: prin terapie prin joc, copilul este ajutat sa elimine din tensiune, sa isi constientizeze starile emotionale, poate vorbi despre ceea ce il preocupa si il ingrijoreaza. Treptat, el isi identifica propriile modalitati prin care se poate proteja de stres si invata noi strategii de relaxare.

• grupuri de dezvoltare personala prin: metode creativ-expresive, art-terapie pentru efectul cathartic, povestiri terapeutice; accent major pus pe invatarea anumitor tehnici de relaxare adapate varstei si dezvoltarea unor modalitati de coping eficiente in fata factorilor stresori.

 

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button