ANXIETATEA LA COPII

 

Teama, neliniste, ingrijorare, panica; manute transpirate, comportament evitant, iritabiliate, agatarea de piciorul parinteluihellip; cosmaruri, refuzul de a ramane singur sau de a merge intr-un anumit loc, plansete. Toate acestea creioneaza in mare tabloul anxietatii la copii.

Starea de anxietate este fireasca si este experimentata de fiecare dintre noi la un moment dat. La fel, in cursul dezvoltarii, este absolut normal ca cei mici sa se confrunte cu diverse temeri: de pilda, cei mai multi copii de varsta mica se tem de intuneric, monstri teribili ascunsi prin dulap sau sub pat, anumite animale. Pe masura ce cresc, temerile se modifica, iar intrarea in scoala aduce cu sine preocupari legate de acceptarea sociala, reusite academice, problemele din familie, etc. De asemenea, schimbarile ce au loc in viata copilului (cum ar fi, nasterea unui frate mai mic sau schimbarea gradinitei), evenimentele traumtizante sau situatiile de criza (de ex., imbolnavirea mamei, conflicte in familie) determina aparitia anxietatii.

Desi pare a fi o stare emotionala atat de evidenta, in cazul copiilor anxietatea este de multe ori trecuta cu vederea. Copiii nu ne pot comunica intotdeauna in mod direct ceea ce ii ingrijoreaza sau ii sperie, fie din cauza varstei prea mici, fie, la varste mai mari, de teama de a fi ridiculizati, respinsi, neintelesi; ei incep sa manifeste un comportament evitant, se izoleaza, se concentreaza cu dificultate, nu se mai odihnesc adecvat si sunt nervosi, irascibili, agresivi. Starea de suferinta (distres) este tot mai mare.

Atunci cand anxietatea interfereaza cu capacitatea copilului de a se bucura de experientele cotidiene (prieteni, viata de familie, gradinita sau scoala) este momentul sa va ganditi sa apelati la ajutor profesionist.

Interventia terapeutica a specialistilor nostri se realizeaza prin intermediul sedintelor de terapie individuala cu copilul si prin sedinte de consiliere parentala cu familia. Astfel, facilitam identificarea emotiilor si comunicarea acestora, ii invatam pe copii strategii de relaxare adecvate varstei lor, precum si strategii de rezolvare a problemelor, ajutandu-i sa faca fata starilor de anxietate. Parintii afla cum sa gestioneze temerile copilului si cum pot fi alaturi de acesta pentru a depasi impreuna situatiile dificile.

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button