ANXIETATE SI FOBII LA ADOLESCENTI

 

Pentru adolescentii care sufera de anxietate simptomele sunt confuze la inceput, iar sentimentele de teama pot sa apara fara motiv si ii fac sa se simta speriati, neajutorati sau neprotejati. Toate acestea le afecteaza concentrarea, increderea in sine, somnul si apetitul.

Cei care au aceasta tulburare, de obicei evita sa vorbeasca cu ceilalti despre ingrijorarile lor, pentru ca isi imagineaza ca nu vor fi intelesi, vor fi judecati aspru, sau vor fi considerati slabi sau fricosi. Totodata, persoanele cu anxietate se pot invinovati, se pot simti rusinati si pot simti ca tulburarea este o greseala sau chiar un esec personal.

Fricile si fobiile sunt fenomene frecvente, iar obiectele si situatiile care provoaca cel mai frecvent temeri sunt insectele, soarecii, serpii, liliecii, inaltimile, apa, liftul, transportul public, spatiile inchise, tunelurile, podurile, anumite situatii sociale, interventiile medicale.

Unele dintre cele mai des intalnite fobii la adolescenti este fobia sociala. Ei sunt adesea hipersensibili la critica, au stima de sine scazuta si sentimente de inferioritate, iar deseori folosesc ca strategie de a face fata situatiei, retelele de socializare de pe internet.

Aceste frici sunt diagnosticate ca fobii daca sunt persistente si asociate cu niveluri ridicate de anxietate, iar persoanele afectate de fobii ajung sa constientizeze ca fricile lor sunt excesive si irationale, inducand niveluri ridicate de stres si disfunctii in viata de zi cu zi.

Fobia se trateaza cu psihoterapie. In cazuri dificile, cand sunt asociate si alte afectiuni, cum ar fi anxietatea cu atacuri de panica sau depresia, se recomanda si tratament psihiatric. Psihoterapeutii nostri ajuta pacientii sa invete sa se relaxeze ajutandu-i sa faca fata situatiilor fobice, iar teama dispare treptat.

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button