Consiliere Psihologica pentru Copii si Parinti » Agresivitate si Furie la Copii

AGRESIVITATEA LA COPII

 

In cazul copiilor, agresivitatea reprezinta de multe ori incercarea acestora de a lua in stapanire mediul, dar si propriul lor corp. Copiii foarte mici pot fi agresivi (ei musca, imping, lovesc, imbrancesc) deoarece deocamdata nu au invatat cum sa-si controleze propriul corp si inca nu cunosc regulile sociale. In mod normal, comportamentul agresiv atinge un varf in jurul varstei de 2-3 ani, dupa care scade treptat.

Ce ne facem insa atunci cand copilul e deja mai marisor, iar comportamentul agresiv persista sau se amplifica? Copilul incepe sa-si imbranceasca si muste colegii de la gradinita sau de la scoala, e in razboi cu lumea intreaga si pare a fi constant gata de lupta. Crizele de furie sunt tot mai intense si sunt insotite uneori de aruncarea jucariilor, de pumni si picioare in toate directiile, chiar si de agresivitate verbala. Practic, raspunsul agresiv a devenit singura modalitate a copilului de a relationa cu mediul. Daca lucrurile continua asa, copilul se inscrie pe o traiectorie negativa generalizata si este necesara interventia unui specialist.

Intrucat comportamentul agresiv poate avea surse diverse (frustrarea, anxietatea, nevoia de atentie a copilului, lipsa unor reguli de disciplina clar definite, etc) interventia specialistilor de la TheMIND se desfasoara pe mai multe planuri:

Sedinte de consiliere parentala (focus: intelegerea surselor agresivitatii, oferirea unor modalitati de gestionare a furiei copilului, sugestii educationale)

Sedinte de consiliere/terapie individuala cu copilul (focus: descarcarea tensiunii agresive intr-un cadru sigur, oferirea unor modele de raspuns adaptativ, dezvoltarea nivelului de autoreglare emotionala si autocontrol, etc)

Interventie in mediul scolar/gradinita (focus: identificarea dinamicii relationale din clasa si a locului ocupat de copil, stabilirea factorilor care intretin comportamentul agresiv, propunerea unui plan de interventie personalizat)

Scopul final al interventiilor noastre este reducerea comportamentului agresiv, adica a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte strategii de reglare emotionala ca alternative adaptative la agresivitate si a le oferi parintilor instrumente educationale adecvate si eficiente.

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button