ARTICOL: PASTILE SAU PSIHOTERAPIE?

Articol scris de DR. EMILIAN VOICULESCU – medic psihiatru si psihoterapeut psihanalist in Clinica THEMIND

De la inceputul practicii mele, atat ca psihoterapeut, cat si ca psihiatru m-am lovit de o multime de mituri cu privire la medicamente si psihoterapie.

Pe de-o parte m-am intalnit cu persoane care erau total impotriva medicamentelor. Acestea erau vazute ca rezultatul unei conspiratii reptiliano-corporatiste de a face oamenii dependenti, de a-i face niste legume, fara a avea o eficienta reala. Pe de alta parte m-am intalnit si cu varianta diametral opusa, cumva inginereasca, ca doar pastilele sunt demonstrate stiintific ca fiind eficiente, iar psihoterapia e doar vorba goala.

Ce alegem totusi?
Stim ca psihoterapia functioneaza cel putin la fel de bine in anumite afectiuni ca si medicatia. Stim ca, spre exemplu, in depresie si anxietate psihoterapia produce modificari vizibile neuroimagistic de aceeasi intensitate si in aceleasi locuri ca si medicatia.
Stim ca exista anumite afectiuni (in special afectiuni ce presupun o pierdere a contactului cu realitatea) in care medicatia este indispensabila, deoarece psihoterapia nu aduce beneficii suficiente.

Stim ca de multe ori asocierea celor doua modalitati este mai eficienta decat fiecare modalitate luata separat.
Cele mai multe medicamente psihiatrice nu produc dependenta. Chiar si cele care pot produce dependenta, daca sunt corect folosite, sunt extrem de sigure. Prin urmare, cum alegem forma de tratament? In primul rand, forma de tratament trebuie aleasa in colaborare cu pacientul si in urma unei informari exacte cu privire la avantaje si dezavantaje.

Sa vedem asadar beneficiile si dezavantajele fiecarei modalitati de tratament.

Avantajele medicatiei:
Cost redus pe termen scurt.
Efectul se instaleaza rapid (2-4 saptamani in majoritatea situatiilor).
Singura sarcina a pacientului este aceea de a-si lua medicamentele.

Dezavantajele medicatiei:
Functioneaza doar atat timp cat este luata.
Nu previne reaparitia problemei dupa intreruperea tratamentului.
Potentiale efecte adverse biologice (desi de obicei bine tolerate in cazul administrarii corecte).

Avantajele psihoterapiei:
Efectele psihoterapiei raman si dupa incheierea acesteia. Ceea ce este invatat pe parcursul psihoterapiei ramane o unealta pe care pacientul o poate folosi toata viata.
Absenta efectelor secundare biologice.

Dezavantajele psihoterapiei:
Efectele psihoterapiei apar in general ceva mai tarziu decat cele ale medicatiei (desi exista si exceptii).
Este necesar ca pacientul sa se implice activ in procesul de psihoterapie, acesta avand un rol cel putin la fel de important ca si psihoterapeutul.

Iata ca decizia cu privire la modalitatea de tratament nu este una simpla, ea necesitand o cantarire atenta atat a raportului cost – beneficii, cat si a situatiei concrete a pacientului.

Ca o nota strict personala, avand in vedere beneficiile certe pe termen lung ale psihoterapiei, incerc oricand este posibil sa apelez la aceasta.

Adevarul este ca medicatia si psihoterapia sunt doar unelte, fiecare stiind sa faca ceva. Asa cum o cheie franceza nu poate fi nici mai buna nici mai rea decat un ciocan, nici medicatia nu poate fi nici mai buna nici mai rea decat psihoterapia. Sunt doar doua unelte diferite.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button