ARTICOL: OPOZITIONISMUL COPIILOR

Atitudinea opozitionista reprezinta o etapa fireasca in dezvoltarea copilului, mai ales dupa varsta de doi ani si jumatate, iar starea de boala, foame sau sete, oboseala, stres, o accentueaza. Este momentul in care copilul isi descopera „dreptul de veto” si face de uz de el, nediscriminativ: „Nu vreau sa beau laptic”, spune el in timp ce soarbe cu pofta din ceasca; acest „Nu” reprezinta modalitatea copilului de a-si testa puterea asupra lumii, de a vedea cat de mult poate el sa influenteze mersul lucrurilor. In mod firesc, odata cu cresterea in varsta, aceasta etapa este depasita fara interventii din exterior.

Exista insa si situatii in care lupta de putere se prelungeste la infinit, iar opozitionismul nejustificat apare constant in tot mai multe paliere din viata copilului: cu parintii, cu bunicii, in timpul mesei, dar si la joaca, la gradinita, etc; orice constrangere sau regula declanseaza o rezistenta teribila, insotita de tipete, crize de furie, uneori chiar comportament violent. Intreaga viata de familie este tulburata, iar integrarea la gradinita/scoala si relatiile sociale ale copilului, acum un „mic dictator”, au si ele de suferit. Daca familia nu reuseste sa gestioneze cu succes situatia, peste cativa ani e posibil sa avem de-a face cu un adolescent permanent revoltat sau, dimpotriva, cu un adolescent inchis in sine, lipsit de incredere in propria persoana si in ceilalti, furios si neajutorat.

Atunci cand folosirea negatiei „Nu” este excesiva, nejustificata, persista in timp si este insotita de ostilitate, multi parinti simt ca este momentul in care, pentru a nu complica lucrurile si mai mult pe viitor, trebuie sa apeleze la serviciile unui psiholog. In absenta unei astfel de interventii sau unor masuri educationale adecvate, exista riscul ca atitudinea opozitionista sa se cronicizeze si agraveze si sa se transforme intr-o adevarata tulburare de comportament opozitionist-deviant.

Abordarea noastra in cazul opozitionismului vizeaza doua directii de interventie. Prin sedinte de consiliere parentala oferim sugestiile si directiile necesare pentru ca parintii sa poata schimba ceva in atmosfera de acasa: adaptarea stilului educational, noi strategii educative si de stabilire a limitelor, metode de responsabilizare a copilului, reconstruirea unei relatii pozitive cu copilul, pentru a deveni din nou „aliati” si nu „adversari”.

Prin sedintele individuale cu copilul, bazate pe tehnici de interventie comportamentala si terapie prin joc, il invatam pe acesta sa devina mai flexibil, sa coopereze, sa inteleaga si sa respecte sensul regulilor si al normelor, sa reuseasca sa isi gestioneze frustrarea si furia, sa isi negocieze dorintele, sa fie mai deschis fata de lumea inconjuratoare, toate acestea fara a-si pierde individualitatea. Cu rabdare si perseverenta, schimbarile apar, iar acest lucru ii va ajuta pe parinti sa se bucure din nou de o relatie armonioasa si pozitiva cu copilul lor, iar copiilor le va oferi siguranta si stabilitatea unui cadru educational adecvat.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button