ARTICOL: MINDFULNESS DIN PERSPECTIVA UNUI PSIHIATRU

Articol scris de DR. EMILIAN VOICULESCU, psihiatru si psihopterapeut psihanalist THEMIND

Practicarea meditatiei si in special a meditatiei de tip mindfulness a devenit din ce in ce mai raspandita, iar in ultimul timp a devenit din ce in ce mai folosita in tratarea problemelor psihice.
Termenul de MINDFULNESS se refera la indreptarea atentiei asupra gandurilor, emotiilor si senzatiilor corporale intr-un mod intentionat, noncritic si cu acceptare deplina, exact asa cum se desfasoara ele in momentul respectiv.

 

Asocierea libera este tehnica de baza a psihanalizei, in care pacientul este rugat sa vorbeasca fara cenzura, noncritic despre gandurile, emotiile si senzatiile care il incearca in acel moment.
Ca psihiatru, psihoterapeut psihanalist, dar si ca persoana care practica meditatia, am ramas surprins sa vad, atat prin prisma experientei personale, cat si alaturand definitia termenilor, ca cele doua experiente aproape ca se suprapun.

 

Desigur ca exista diferente, cea mai importanta in plan tehnic fiind aceea ca in timpul asocierilor libere pacientul relateaza cuiva (psihanalistului) experienta.
In plan teoretic psihanaliza pune mai mult accent pe intelegere, in timp ce meditatia pune accent mai degraba pe experienta in sine.
Folosind cai diferite, ambele pun insa accentul in opinia mea, pe a capata o distanta, a nu ne atasa intr-un mod coplesitor de trecutul si viitorul nostru.

 

Dar la ce bun? Cu ce ma ajuta asta?
In opinia mea beneficiul major in a putea fi martorii „impartiali” ai propriei experiente. Fie ca facem asta intr-un proces analitic, fie ca o facem intr-un proces de meditatie, „invatam”, intelegem mai bine zis ca noi nu suntem gandurile, emotiile sau senzatiile noastre. Cu alte cuvinte noi suntem cei care observa si constientizeaza toate acestea.
In acest fel nu mai suntem prizonierii propriilor trairi. Nu trairile ne traiesc pe noi, ci noi le traim pe ele, ceea ce ne face sa nu ne mai simtim coplesiti de demonii interiori si sa ne dam seama ca de fapt ei nu sunt chiar demoni ci trairi de care ne speriem, dar care nu ne pot face nimic. Este intr-un fel ca atunci cand eram copii, cand ne temeam ca este un monstru sub pat, dar atunci cand ne faceam curaj sa aprindem lumina, constatam ca nu exista nici un monstru.

 

Exista o intrebare foarte frecventa pe care o primesc de la pacientii mei.
„Acum ca am aflat asta despre mine eu ce fac?”
Raspunsul la intrebare, in virtutea a ceea ce am scris mai sus este ca nu este necesar sa facem nimic mai mult decat sa privim in continuare catre noi, caci acest proces in sine este ceea ce ne elibereaza.

 

Cu alte cuvinte, a aprinde lumina constiintei si a o indrepta catre noi face ca monstrii sa nu mai existe si sa devina ceea ce sunt, niste piese de mobilier din mintea noastra.

 

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

REZILIENTA EMOTIONALA

REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari.

Call Now Button