ARTICOL: MINDFULNESS DIN PERSPECTIVA UNUI PSIHIATRU

Articol scris de DR. EMILIAN VOICULESCU, psihiatru si psihopterapeut psihanalist THEMIND

Practicarea meditatiei si in special a meditatiei de tip mindfulness a devenit din ce in ce mai raspandita, iar in ultimul timp a devenit din ce in ce mai folosita in tratarea problemelor psihice.
Termenul de MINDFULNESS se refera la indreptarea atentiei asupra gandurilor, emotiilor si senzatiilor corporale intr-un mod intentionat, noncritic si cu acceptare deplina, exact asa cum se desfasoara ele in momentul respectiv.

 

Asocierea libera este tehnica de baza a psihanalizei, in care pacientul este rugat sa vorbeasca fara cenzura, noncritic despre gandurile, emotiile si senzatiile care il incearca in acel moment.
Ca psihiatru, psihoterapeut psihanalist, dar si ca persoana care practica meditatia, am ramas surprins sa vad, atat prin prisma experientei personale, cat si alaturand definitia termenilor, ca cele doua experiente aproape ca se suprapun.

 

Desigur ca exista diferente, cea mai importanta in plan tehnic fiind aceea ca in timpul asocierilor libere pacientul relateaza cuiva (psihanalistului) experienta.
In plan teoretic psihanaliza pune mai mult accent pe intelegere, in timp ce meditatia pune accent mai degraba pe experienta in sine.
Folosind cai diferite, ambele pun insa accentul in opinia mea, pe a capata o distanta, a nu ne atasa intr-un mod coplesitor de trecutul si viitorul nostru.

 

Dar la ce bun? Cu ce ma ajuta asta?
In opinia mea beneficiul major in a putea fi martorii “impartiali” ai propriei experiente. Fie ca facem asta intr-un proces analitic, fie ca o facem intr-un proces de meditatie, “invatam”, intelegem mai bine zis ca noi nu suntem gandurile, emotiile sau senzatiile noastre. Cu alte cuvinte noi suntem cei care observa si constientizeaza toate acestea.
In acest fel nu mai suntem prizonierii propriilor trairi. Nu trairile ne traiesc pe noi, ci noi le traim pe ele, ceea ce ne face sa nu ne mai simtim coplesiti de demonii interiori si sa ne dam seama ca de fapt ei nu sunt chiar demoni ci trairi de care ne speriem, dar care nu ne pot face nimic. Este intr-un fel ca atunci cand eram copii, cand ne temeam ca este un monstru sub pat, dar atunci cand ne faceam curaj sa aprindem lumina, constatam ca nu exista nici un monstru.

 

Exista o intrebare foarte frecventa pe care o primesc de la pacientii mei.
“Acum ca am aflat asta despre mine eu ce fac?”
Raspunsul la intrebare, in virtutea a ceea ce am scris mai sus este ca nu este necesar sa facem nimic mai mult decat sa privim in continuare catre noi, caci acest proces in sine este ceea ce ne elibereaza.

 

Cu alte cuvinte, a aprinde lumina constiintei si a o indrepta catre noi face ca monstrii sa nu mai existe si sa devina ceea ce sunt, niste piese de mobilier din mintea noastra.

 

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button