ARTICOL: DRAGOSTEA SI DEPENDENTA DE MANCARE

Articol scris de CATALINA CONSTANTIN – psiholog clinician si psihoterapeut THEMIND

Sa-ti hranesti bine copilul ca sa creasca armonios si sanatos poate fi telul cel mai important pentru multe mamici. Copilul este investitia suprema a multor familii, este ratiunea de a fi pe pamant, deci va primi tot ce se poate mai bun. Exista mitul conform caruia daca nu are pofta de mancare este un semn clar ca este bolnav, nefericit, stresat. In acest moment parintii incep sa-si faca griji, ofera bunatati in speranta ca acestea vor tenta copilul sa manance, vor acorda atentie sporita evenimentului. In acest moment copilul invata ca daca vrea sa fie in centrul atentiei, e suficient sa nu manance, ca dragostea poate sa insemne primirea bunatatilor in favoarea stoparii suferintei sau pe post de recompensa (mai ales cand mama spune: sa-ti dau ceva bun, ca ai fost cuminte).

Paradoxal, aceiasi parinti care insista ca fiul sau fiica lor sa manance tot din farfurie, sau ofera copilului lor recompensa prin mancare (de obicei dulciuri) sunt totusi preocupati de aspectul copilului lor cand acesta va deveni adult. Parintii care isi iubesc copiii vor ca acestia sa arate cat mai bine si sa aiba succes in viata (partener mai bun, statut social mai usor de accesat etc.). Deseori le vor explica si impune parerea lor despre ce inseamna sa arati bine. Daca ei insisi au o problema cu acest lucru, este mult mai probabil sa puna presiune pe copil in ceea ce priveste aspectul corpului. Va exista probabil o intreaga strategie pe dieta, mancarea sanatoasa, numar de calorii, feluri de mancare dezirabile, combinatii de mancăruri, experiente proprii sau insusite din scrieri de specialitate.

Elementele de mai sus sunt excelente pentru a focaliza atentia pe mancare, greutatea corpului, foame, frustrare (trebuie sa ai vointa, foamea nu-i ceva ingrozitor de suportat) care duc deseori la stima scazuta de sine, alterarea imaginii reale despre propriul corp, ideea copilului ca este mai putin iubit, mai puţin respectat daca nu atinge standardele de greutate dorite atat de parinti cat si de “expertii” in problema.

Cand toate aceste lucruri sunt asezate langa dorinta celui vizat de independenta, de libertate, de lipsa de constrangere, se poate instala dependenta de mancare: mananc pentru ca sunt liber si fac ce vreau, mananc sa ma simt fericit pentru ca mancarea poate fi “ceva bun”, mananc sa ma relaxez, mananc sa alung plictiseala, stresul, sa ma calmez.

Totul poate incepe de la iubire, pe principiul ca drumul pana la iad este pavat cu intentii bune.

La The MIND am dezvoltat mai multe programe pentru tratamentul dependenţelor. Profesionistii nostri sunt pregatiti sa sustina atat prin prihoterapie cat şi prin medicatie, tratarea tulburarilor alimentare la copii si adulti.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button