ARTICOL: MINCIUNA SI ADICTIA

Articol scris de CATALINA CONSTANTIN – psihoterapeut in cadrul clinicii THEMIND

De ce mint oamenii? Mintim cand ne simtim in primejdie: primejdia de a fi judecati aspru, de a fi respinsi, exclusi, pedepsiti, primejdia de a pierde avantaje. Mintim cand credem ca minciuna este calea cea mai usoara ca sa ajungem unde dorim. Mintim cand credem ca ii putem proteja pe ceilalti. Ne mintim pe noi insine adesea, cand dorinta si realitatea nu sunt congruente.

Cand este vorba de adictie, cel bolnav se minte de doua ori. O data – ca nu va mai avea comportamentul adictiv: “doar de data asta mai joc, apoi ma opresc”, “este ultimul pahar”, “de maine nu mai fumez” etc. A doua oara – cand crede ca acel comportament este bun pentru el, “bunicul a fumat pana la 90 de ani si nu a mai facut cancer”, “toata lumea bea alcool, daca ar fi asa de rau, l-ar fi interzis”, “marihuana nu da dependenta”etc.

Cand adictia se instaleaza, devine centrul universului persoanei in cauza. Acest lucru incepe sa devina evident si suparator pentru cei din jur, moment in care cel bolnav realizeaza ca imaginea de sine si imaginea in fata celorlalti sunt in primejdie de deteriorare. In contextul dependentei, cea mai eficienta metoda de aparare este minciuna. Ea ajunge sa devina o adevarata arta a “supravietuirii”.

Va fi cu atat mai elaborata cu cat creativitatea persoanei este mai mare, isi doreste sa se muleze perfect pe dorinta celorlalti si il ajuta sa nege realitatea. De la dezastre in apartament, nenorociri cu rudele care au impiedicat intr-un mod onest un dependent de alcool sa ajunga la serviciu dupa o betie crunta, pana la calatorii catre sine insusi menite sa dezvolte spiritualitatea si regasirea autentica a sinelui ce motiveaza un dependent de substante sa continue consumul.

Cand cei apropiati isi doresc sa-l salveze pe cel bolnav, minciuna isi face din nou aparitia. De multe ori este folosita ca factor de protectie: cel bolnav sa sufere cat mai putin sau salvatorul sa evite situatii neplacute. Astfel se prelungeste agonia de a avea in familie un dependent si se amana revenirea cat mai rapid la o viata normala.

Arareori ne gandim la consecintele minciunii. Ne concentram pe avantajul pe care credem ca-l obtinem, fara sa punem in balanta dezavantajele: deteriorarea increderii, a propriei stime de sine, suferinta pe care putem s-o provocam celui pe care il mintim, suferinta pe care putem sa ne-o provocam noua insine prin rusinea, vinovatia pe care le putem simti, teama ca vom fi descoperiti, efortul de a tine minte ce am mintit, durerea ca nu suntem cine am spus ca suntem.

Dar ca sa ne simtim confortabil spunand adevarul, avem nevoie sa stim sa fim noi insine si acest lucru sa fie de ajuns.

La Clinica THEMIND suntem specializati in tratamentul dependentelor si va putem ajuta sa renuntati la alcool, droguri, jocuri de noroc sau alte lucruri care va afecteaza viata!

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

De ce se dau batuti oamenii

De ce se dau batuti oamenii

Exista momente in viata in care ne ciocnim de un esec si ne resemnam. Uneori ne pierdem increderea in noi, alteori ne temem de esecuri mai mult decat ne dorim succesul. Astazi v-am pregatit un mic grafic care ilustreaza cateva dintre motivele pentru care oamenii se dau batuti…

Arta de a vedea invizibilul

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa…

Call Now Button