ARTICOL:
“THE REALITY SLAP”

CUM NE SIMTIM CAND DESCOPERIM CA REALITATEA NU E FACUTA DIN PLASTELINA

Articol scris de CAMI DUMITRU – Psiholog si Psihoterapeut in Clinica THEMIND

Tatal tau este grav bolnav. Ratele de la banca te sufoca, iar apartamentul tau va intra in procedura de executare silita. Nu ti-ai luat BAC-ul. Fiul tau are Sindrom Down. Sau mai simplu: locuiesti intr-un mic orasel de provincie si simti ca te ratezi. Iti este teama sa mergi in locuri aglomerate, iar in ultimul timp chiar sa iesi din casa. Prietena ta cea mai buna te-a tradat. Ai suferit o ruptura de menisc si nu mai poti juca fotbal o lunga vreme de-acum incolo.

Toate sunt situatii in care realitatea nu este facuta din plastelina si nu se lasa modelata conform dorintelor tale, dorintelor mele, dorintelor noastre. Iar atunci ne infuriem, suferim, suntem dezamagiti, suntem inspaimantati, confuzi, irascibili, plini de resentimente.

Cartea lui RUSS HARRIS “THE REALITY SLAP” (publicata in 2012) vorbeste despre toate acestea si, fidela detestatei/adoratei categorii de “self-help books”, ofera si cateva sugestii utile.

Harris este medic, coach si psihoterapeut format in ACT (Acceptance and Commitment Therapy), o forma de terapie care imbina strategiile de schimbare a comportamentului inspirate de analiza comportamentala cu tehnici de mindfulness. As spune ca este si un bun profesionist in ale marketing-ului, din moment ce cartile sale de self-help se vand cu succes nu numai in Australia, unde profeseaza, ci in intreaga lume. Daca ignorati insa subtilele remarci facute in acest ton, s-ar putea sa descoperiti cate ceva interesant.

Ideea de baza este urmatoarea: diverse evenimente neplacute pot fi resimtite ca un soc (the reality slap) care ne tulbura ritmul obisnuit, ne dezechilibreaza si ne forteaza sa privim haul (the reality gap) dinaintea ochilor nostri. Cu cat este mai mare distanta dintre realitatea pe care ne-o dorim (aspiratiile, planurile noastre) si realitatea asa cum este ea, cu atat mai intensa suferinta noastra. Iar de aici incolo, avem de ales: putem ramane blocati in aceasta suferinta, putem trai cu iluzia ca evadam din situatie (prin alcool, droguri, ciocolata, ore suplimentare si benevole la job), ne putem lupta sa schimbam starea de fapt (uneori functioneaza, dar in prea mica masura pentru a fi indeajuns) sau putem fi rezilienti, adica putem cauta inauntrul nostru resursele pentru a trai vieti pline de sens, chiar in contexte extreme de nefericite.

Oferind diverse strategii de tip mindfulness, Harris vorbeste de fapt despre valori (iubire, compasiune, daruire), despre sens si despre privilegiul de a fi in viata. Sunt idei profund existentialiste, imbinate cu idei din Reality Therapy/Choice Theory si traduse in practica prin exercitii de inspiratie orientala. De altfel, la finalul cartii puteti gasi numeroase exemple de clarificare a valorilor sau tehnici mindfulness descrise in amanunt, utile in practica psihoterapeutica. Limbajul in care este scrisa cartea este simplu si cald, iar astfel mesajele devin clare: lucrurile care conteaza aduc bucurie si suferinta in egala masura; o viata implinita este cea traita prezent si cu sens; putem alege, putem actiona.

“THE REALITY SLAP” nu este o carte care iti va schimba viata. Nu iti va da senzatia ca ai descoperit nici roata, nici firul de ata. Harris vorbeste despre lucruri firesti, lucruri normale, insa tocmai din acest firesc vine si valoarea cartii: citind-o, am avut sentimentul ca, in sfarsit, cineva a daruit din timpul si energia sa pentru a pune in cuvinte si pentru a organiza intr-o forma prietenoasa cateva idei (de bun-simt) intalnite in mai multe orientari. Si nu e lucru simplu.
PS. Din seria detalii esentiale: Russ Harris, autor de succes, psihoterapeut cautat, sot si tata fericit primeste intr-o zi o palma peste fata din partea realitatii, iar lumea lui se prabuseste: „Baietelul dumneavostra este autist.”

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button