ARTICOL: CUM A AJUNS MARIJUANA SA PROVOACE DEPENDENTA?

Multe discutii si controverse au aparut in ultima vreme legate de consumul de marijuana. Pe de o parte sunt cei care cred ca a consuma cannabis, marijuana sau iarba cum i se mai spune este complet inofensiv, altii care trag semnale de alarma referitor la pericolul pe care-l induce consumul. Desi perceptia comuna este ca marijuana nu este o substanta adictiva, in ultimii ani s-a demonstrat contrariul.

Cum a ajuns marijuana sa provoace dependenta? S-au studiat atent cele mai importante componente psihoactive din compozitia marijuanei: THC si canabidiol (CBD). Producatorii au avut interesul sa vina in intampinarea consumatorilor care isi doreau ca drogul sa devina din ce in ce mai tare, mai puternic si astfel, au crescut concentratia de THC. Aceasta este abrevierea pentru tetrahydrocannabinol, componenta psihoactiva din planta de cannabis si care este de fapt responsabila pentru efectele de intoxicare.In esantioanele studiate s-a observat ca aceasta componenta a crescut constant in ultimele decenii, ajungand in 2013, de la sub 10%, la 50% si chiar 80%. Astfel, marijuana consumata astazi a devenit nu doar mai puternica ca efect, ci si mai adictiva, adica riscul de a induce dependenta a crescut mult.

Tendinta de crestere a continutului de THC devine din ce in ce mai ingrijoratoare in special pentru consumatorii care nu au mai folosit niciodata, sau la cei tineri al caror creier este inca in dezvoltare. Se estimeaza ca 9% dintre cei care consuma cannabis o singura data devin dependenti, iar procentul creste la 17% pentru cei care consuma in adolescenta. Pentru cei care ajung sa consume zilnic marijuana, procentul de dependenta ajunge chiar pana la 50%.

Exista legaturi clare intre cannabis si declansarea sau acutizarea unor tulburari mintale. Consumul de marijuana poate declansa schizofrenie, sau psihoza (detasare de realitate). Exista si cazuri in care simptomele unei tulburari psihotice se agraveaza in cazul unui consum de iarba prelungit. Tot legat de consumul de cannabis s-a conturat si o alta problema cu risc major: exista evidente ca adolescentii care consuma marijuana (fata de cei care nu consuma) pot avea tendinte suicidare crescute.

Cat de inofensiv este de fapt mai ales printre cei tineri consumul de cannabis? Este clar ca pentru unii mai norocosi poate avea efecte minore, pentru altii insa are consecinte grave. Cum putem sa stim din ce categorie facem parte? Din pacate nu avem cum. Ceea ce este important este sa stim caror riscuri ne supunem si sa reflectam asupra lor. Restul este o chestiune de decizie proprie si de asumare personala.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button