Dependenta de Amfetamine

DEPENDENTA DE AMFETAMINE

Amfetaminele sunt cele mai folosite stimulente. Dependenta de aceste droguri se instalează rapid, determinând creşterea masiva a dozelor. Se pare că dependenţa de stimulente este mai mult psihologică decât fizică, deşi dovezi recente sugerează existenţa unor posibile modificări pe termen lung la nivelul sistemului nervos.

Stimulentele pot fi administrate oral, prizate sau injectate. Cele mai intalnite sunt: sulfat de amfetamină (speed), catha edulis-khat (khat), sulfat de dexamfetamină (dexedrina), metamfetamină (meth / ice), metilen-dioxi-metamfetamină (ecstasy). Amfetaminele cresc activitatea cerebrală, determinând agitaţie psihomotorie şi euforie. De asemenea, produc dilatarea pupilelor, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, insomnie şi anorexie (pierderea poftei de mâncare).

Dozele mari pot produce tulburări de gândire şi pot sa apara episoade psihotice asemănătoare cu schizofrenia paranoidă. Consumul acestei categorii de droguri poate cauza halucinaţii şi ideaţie paranoidă. Consumul îndelungat de stimulente poate duce la scăderi în greutate, insomnie, epuizare şi confuzie mentală, depresie severă şi psihoză indusă de drog (care se rezolvă de obicei după oprirea consumului). Exista riscul aparitiei decesului, ca urmare a unei supradoze.

Persoanele cu hipertensiune arterială sau boli cardiace au un risc mai mare atunci când consumă droguri, deoarece sistemul cardiovascular este supus unui efort suplimentar.

Sevrajul este caracterizat de foame, oboseală, perioade de accese de somn, accentuarea stării de reverie şi de depresie. La unele persoane depresia poate fi îndelungată şi severă.

Tratamentul dependentei de amfetamine Cele mai bune rezultate in tratamentul dependentei de stimulente sunt date de asocierea tratamentului medicamentos cu consilierea psihoterapeutica. Tratamentul vizeaza:

  • mentinerea abstinentei si prevenirea recaderilor
  • dezvoltarea abilitatilor de a face fata craving-ului (poftei)
  • tratarea depresiei si anxietatii adesea asociate consumului de stimulente
  • redarea controlului asupra propriei vieti

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button