ARTICOL: CUM SA CRESTI UN COPIL PUTERNIC

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Exista trei aspecte importante in dezvoltarea unui copil care produc efecte pe tot parcursul vietii:

Stima de sine se cladeste in copilarie, atunci se pune temelia increderii in propria valoare, dar si a puterii de a se opune celor care incearca sa-l domine sau sa-l manipuleze. Acorda-i copilului atentie si arata-i ca esti mandru de el pentru lucrurile pe care reuseste sa le faca, sau chiar si numai pentru efortul depus. Incearca sa nu fii critic sau iritat atunci cand lucrurile nu ies cum ti-ai dori tu. Poti sa-l ghidezi in ceea ce face, insa lasa-i suficienta autonomie incat sa simta ca reusita este a lui. Arareori parintii cu inclinatie spre criticism, sau cei excesiv de protectivi reusesc sa creasca un copil care are incredere in el.

Stabilitatea emotionala i-o transmiti copilului atunci cand el simte ca se poate baza pe iubirea si afectiunea ta chiar si atunci cand a facut ceva care te-a suparat sau te-a dezamagit. Exista momente cand se spun cuvinte grele sau curg lacrimi, insa  nimic nu trebuie sa-l faca sa creada ca nu nu-l mai iubesti. Ajuta-l sa inteleaga ca oamenii pot sa treaca peste lucruri care i-au necajit sau i-au facut sa sufere. Va invata in felul asta ca desi uneori lucrurile par sa mearga foarte prost, ele se pot repara. Aceasta stabilitate emotionala il va ajuta mai tarziu pe copil sa se bucure de relatii stabile si sa stranga in jurul lui prieteni buni. Relatia unui copil cu parintii lui ii ofera acestuia o lectie importanta de viata si anume ca oamenii nu trebuie sa fie perfecti ca sa merite sa fie iubiti.

Rabdarea  si tenacitatea este poate cel mai sigur predictor al succesului in viata. Ce au in comun un neurochirurg cunoscut, un pianist celebru sau un sportiv performant? Toti trei stiu ca multe dintre lucrurile valoroase se obtin in timp, cu efort sustinut si cu multa rabdare. Ca parinti, adeseori ne bucuram prea vizibil atunci cand copiii nostri “ard etape” si par mai isteti sau mai evoluati decat altii de varsta lor. In felul asta insa riscam sa le inducem copiilor presiunea de a obtine orice cat mai rapid si astfel sa-si piarda asumarea efortului pe termen lung. Daca invatam sa-i sustinem cu rabdare, fara presiunea de a performa rapid, atunci ei vor gasi puterea sa continue fara teama ca ne vor dezamagi. Daca reusim asta, sunt sanse mari ca mai tarziu sa fie printre putinii oameni care nu renunta usor si-si urmeaza cu perseverenta calea pana-si ating visul.

Ca o ultima recomandare, incercati sa-i repetati copilului ca este bun, puternic, curajos si minunat. Sa-i ajutam pe copii sa aiba incredere in ei si sa se simta valorosi, pentru ca din pacate o sa auda destule voci critice care vor scoate in evidenta doar defectele lor sau lucrurile pe care nu pot sa le faca bine.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

REZILIENTA EMOTIONALA

REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari.

Call Now Button