ARTICOL: CONSUMUL DE DROGURI LA ADOLESCENTI

Care este prima imagine care iti apare in minte atunci cand te gandesti la o persoana tanara care consuma droguri?
Este o petrecere acasa atunci cand parintii nu sunt in oras? Sau poate un adolescent care fura din bauturile din casa parintilor? Sau poate un grup de tineri care fumeaza?

Un studiu publicat arata ca exista un numitor comun la consumatorii tineri: cand viata lor sociala nu merge asa cum isi doresc, poate aparea abuzul de droguri. Si opusul este la fel de adevarat: abuzul de droguri distruge viata sociala a unei persoane.
In cele mai multe cazuri, un adolescent incepe sa consume droguri cu speranta gresita ca substantele vor putea umple golul lasat de viata sociala neimplinita. Si, din pacate, vor gasi acceptare, dar doar in grupurile formate din alti consumatori care ii vor face sa se adanceasca si mai mult in dependenta. Se intampla asa pentru ca interactiunile negative ne submineaza respectul pentru propria persoana, in timp ce interactiunile sociale bune ne consolideaza increderea in noi.

Izolarea sociala este un risc major al adolescentilor de a deveni dependenti de droguri. Izolarea schimba substratul neural al recompensei si motivatiei, facandu-i pe tinerii izolati sociali sa devina mai sensibili la primirea unei recompense sub forma drogurilor. S-a demonstrat ca socializarea si drogurile au aceeasi traiectorie in interiorul creierului. Astfel, drogurile sunt tentativa de a obtine senzatia neurobiologica a conexiunii sociale.

Opusul dependentei poate fi conexiunea sociala. Iesirea dintr-un mod de viata nesanatos este formarea unor legaturi si relatii santoase. Cand vorbim despre renuntarea la consumul de droguri sau despre recuperarea din dependenta e nevoie sa ne orientam atentia spre recuperarea sociala care este absolut necesara pentru reintoarcerea la o viata implinita.

Daca esti parintele unui adolescent care consuma droguri fa o programare cat mai curand la unul dintre specialistii din clinica noastra. Avem mii de ore de experienta in domeniul prevenirii si tratamentului dependentelor. Il vom ajuta pe adolescentul sau dezvolte legaturi sociale pozitive si il vom invata cum sa se protejeze impotriva consumului si abuzului de droguri.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button