ARTICOL: CAT DE RATIONALI SUNTEM DE FAPT?

Ne place sa credem ca suntem fiinte rationale. E suficient sa ne uitam in jurul nostru si sa observam de cate ori esueaza oamenii in incercarea de a lua hotarari rationale, potrivite, care sa le aduca bucurie sau bunastare pe termen lung.

Esecul de a gandi limpede = Eroare cognitiva

O parte dintre erorile de gandire exista de secole, altele au aparut abia in ultimii ani. Psihologul Daniel Kahneman a castigat premiul Nobel cu un studiu despre cat de des fac oamenii lucruri irationale.

O sa va dam ca exemplu doar cateva dintre cele mai raspandite erori de gandire:

Dovada sociala = cu cat sunt mai multi cei care accepta o idee, cu atat suntem convinsi ca ea este corecta
Adevar: sunteti intr-un oras strain si va e foame. Instinctul va indeamna sa alegeti restaurantul cel mai plin de clienti. De fapt, nu aveti nici o garantie ca mancarea nu este mai proasta si mai scumpa.

Paradoxul alegerii = credem ca un numar cat mai mare de optiuni puse la dispozitia nostra ne face mai fericiti
Adevar: cu cat numarul de variante este mai mare, cu atat mai dificil ne e sa facem alegerea si cu atat mai mic va fi nivelul de satisfactie. Ramane in gand intrebarea: “nu era mai bine s-o aleg pe cealalta?”

Increderea in succes = ne supraestimam sansele de reusita fara sa luam serios in calcul daca detinem ce este nevoie ca sa obtinem ceea ce ne dorim
Adevar: ne bazam pe ceea ce este mai vizibil, fara sa luam in calcul ca triumful este mult mai usor de observat decat esecul. Cei care nu reusesc nu se lauda cu asta, nu scriu carti si nu tin conferinte despre cum au esuat.

Eroarea efectului = suntem inclinati sa credem ca anumite lucruri au o eficienta extrem de mare, doar pentru ca asa ne sunt prezentate.
Adevar: privind reclamele la cosmetice, multe femei cred ca produsul il face pe manechinul de pe panoul publicitar sa arate ata de bine. Desi in reclame, frumusetea manechinului este un criteriu de selectie, nu un rezultat.

Daca stam bine sa ne gandim, ca sa o ducem mai bine, poate nu avem nevoie nici sa invatam mult mai multe, nici sa fim mai activi sau sa muncim mai mult, ci doar sa gandim mai putin irational. Gandirea limpede poate nu este cheia fericirii, dar cu siguranta ne poate face mai putin nefericiti.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button