ARTICOL: CAT DE RATIONALI SUNTEM DE FAPT?

Ne place sa credem ca suntem fiinte rationale. E suficient sa ne uitam in jurul nostru si sa observam de cate ori esueaza oamenii in incercarea de a lua hotarari rationale, potrivite, care sa le aduca bucurie sau bunastare pe termen lung.

Esecul de a gandi limpede = Eroare cognitiva

O parte dintre erorile de gandire exista de secole, altele au aparut abia in ultimii ani. Psihologul Daniel Kahneman a castigat premiul Nobel cu un studiu despre cat de des fac oamenii lucruri irationale.

O sa va dam ca exemplu doar cateva dintre cele mai raspandite erori de gandire:

Dovada sociala = cu cat sunt mai multi cei care accepta o idee, cu atat suntem convinsi ca ea este corecta
Adevar: sunteti intr-un oras strain si va e foame. Instinctul va indeamna sa alegeti restaurantul cel mai plin de clienti. De fapt, nu aveti nici o garantie ca mancarea nu este mai proasta si mai scumpa.

Paradoxul alegerii = credem ca un numar cat mai mare de optiuni puse la dispozitia nostra ne face mai fericiti
Adevar: cu cat numarul de variante este mai mare, cu atat mai dificil ne e sa facem alegerea si cu atat mai mic va fi nivelul de satisfactie. Ramane in gand intrebarea: „nu era mai bine s-o aleg pe cealalta?”

Increderea in succes = ne supraestimam sansele de reusita fara sa luam serios in calcul daca detinem ce este nevoie ca sa obtinem ceea ce ne dorim
Adevar: ne bazam pe ceea ce este mai vizibil, fara sa luam in calcul ca triumful este mult mai usor de observat decat esecul. Cei care nu reusesc nu se lauda cu asta, nu scriu carti si nu tin conferinte despre cum au esuat.

Eroarea efectului = suntem inclinati sa credem ca anumite lucruri au o eficienta extrem de mare, doar pentru ca asa ne sunt prezentate.
Adevar: privind reclamele la cosmetice, multe femei cred ca produsul il face pe manechinul de pe panoul publicitar sa arate ata de bine. Desi in reclame, frumusetea manechinului este un criteriu de selectie, nu un rezultat.

Daca stam bine sa ne gandim, ca sa o ducem mai bine, poate nu avem nevoie nici sa invatam mult mai multe, nici sa fim mai activi sau sa muncim mai mult, ci doar sa gandim mai putin irational. Gandirea limpede poate nu este cheia fericirii, dar cu siguranta ne poate face mai putin nefericiti.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

REZILIENTA EMOTIONALA

REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari.

Call Now Button