ARTICOL: CAT DE INOFENSIVA ESTE MARIJUANA?

Discutiile despre cannabis, marijuana sau mult mai popularul termen “iarba” sunt intense si controversate. De o parte a baricadei se afla “sustinatorii”, adica persoanele care consuma si care considera ca interzicerea consumului de marijuana este o aberatie, de cealalta parte se gasesc cei care cred ca pericolul indus de consum este real si nu trebuie ignorat.

Unde suntem noi, profesionistii de la clinica THEMIND in toata aceasta controversa? In nici una dintre tabere, ci intr-un loc pe care-l stiu foarte putini; locul unde vin sa se trateze tineri pe care consumul de “iarba” i-a afectat grav sau le-a distrus viata.

Dar cum e posibil ca o substanta considerata de foarte multi inofensiva, sa provoace probleme atat de grave? De obicei, canabisul ii ajută pe oameni sa se relaxeze, le induce o stare de bine, de euforie, de veselie de ras necontrolat si oarecum bizar pentru ceilalti. Majoritatea celor care au consumat, ne descriu stari in care au o percepție intensificată a culorilor sau a muzicii, li se intensifica auzul, mirosul si gustul, iar timpul pare ca sta pe loc sau se dilata.

Un aspect interesant este ca de cele mai multe ori, cei care consuma marijuana au impresia unei creativități crescute, ceea ce ii face pe multi sa fie convinsi ca li s-au deschis noi canale de perceptie care-i face mai inteligenti sau mai spirituali. Din pacate este doar o iluzie, un efect pe care-l produce cannabisul la nivelul creierului. Adeseori vin tineri care sunt convinsi ca cei care nu consuma sunt “inchisi la minte”, ca nu au posibilitatea sa vada situatia dintr-o perspectiva corecta, sau dezvolta teorii despre conspiratii imaginare impotriva consumului de marijuana.

Ce se intampla de fapt in organism cand consumi “iarba”? Iti scade tensiunea arteriala, pulsul creste, ochii iti devin injectati si gura uscata. Memoria de scurta durata este alterata si nu reusesti sa-ti mentii coordonarea, asa ca vorbirea si miscarile iti sunt modificate. Dispar inhibitiile ceea ce te poate duce la accidente, acte sexuale pe care le regreti ulterior sau comportament periculos. Din pacate efectele consumului de cannabis nu se opresc aici ci pot sa aiba loc si modificari structurale ale creierului. Din ce in ce mai multi consumatori de cannabis vin la clinica cu accese de anxietate, cu idei paranoide (ca membrii familiei sau cei apropiati le vor raul), sau cu tulburari mentale greu de ignorat.

Sunt toti oamenii la fel de vulnerabili in fata consumului de marijuana? Cu siguranta nu, insa din pacate nu avem de unde sa stim dinainte in ce masura ne poate afecta consumul. Ce stim insa, din experienta cu care ne confruntam de ani de zile, este ca pentru acei cu predispozitie sau vulnerabilitate psihica, consumul de “iarba” declanseaza depresie, anxietate, halucinatii, paranoia si cateodata chiar instalarea timpurie a schizofreniei.

Cum se ajunge aici? Din pacate destul de simplu. Pentru ca fumatul de “iarba” este incurajat de anturaj in anumite grupuri de prieteni, ceea ce-i face pe cei care se hotarasc sa traga “cateva fumuri” sa aiba un sentiment de apartenenta. Asa se incepe… apoi, ajung la noi familii disperate cu tineri care au consumat “inofensiva iarba” si care au episoade psihotice, au pierdut contactul cu realitatea, au halucinatii, aud voci, sau sunt convinsi ca au comunicari directe cu divinitatea.

Daca aveti pe cineva apropiat care consuma marijuana si da semne de lipsa acuta a motivatiei, izolare sociala, insomnie, agitatie, senzatie de persecutie, nu ezitati sa apelati la noi. Stim ca de cele mai multe ori, cei afectati de consumul de cannabis nu accepta ca au o problema si refuza ajutorul celor din jur. De-a lungul timpului am vazut totusi cum cei care tin cu adevarat la ei, desi adeseori se lupta cu deznadejdea, vin si fac echipa cu specialistii nostri pana reusesc sa-i ajute. Ne dorim sa credem ca fiecare om aflat in impas, are alaturi pe cineva care sa-l ajute atunci cand el nu se mai poate ajuta singur.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button