ARTICOL: ADEVAR SAU PROVOCARE. FUNCTIONEAZA AVERTISMENTELE DE PE PACHETELE DE TIGARI?

Doua intrebari la care majoritatea fumatorilor raspund paradoxal:

– “Vi se par ingrozitoare avertismentele de pe pachetele de tigari?”
– “Da…”
– “De cand au fost introduse, fumati mai putin?”
– “Nu…”

Aceste avertismente care contin de multe ori imagini cutremuratoare si in care s-au investit miliarde de dolari, nu doar ca nu au scazut consumul de tigari, insa in mod paradoxal studiile de piata arata chiar ca l-au crescut.

Cum a fost posibil asa ceva? O armata de specialisti in comportamentul uman, in dependente sau in relatii publice stateau in fata unor evidente de necontestat, fara sa si le poata explica.

A fost nevoie de cercetari cu aparate de Imagistica prin Rezonanta Magnetica pentru ca toate astea sa se desluseasca. Avem in creier o zona denumita nucleus accumbens cunoscuta sub numele de “centrul dorintei”. El este stimulat ori de cate ori ne dorim cate ceva (tigari, alcool, droguri, sex etc.). Se pare ca atunci cand fumatorii privesc imaginile de avertisment de pe pachetele de tigari, se simt amenintati, speriati si simt nevoia sa se linisteasca, sa se simta mai bine. Ghiciti care este metoda prin care se calmeaza un fumator? Bine-nteles ca isi aprinde o tigara.

Avertismentele de pe pachetele de tigari nu numai ca nu reusesc sa descurajeze fumatul, dar prin stimularea zonei  nucleus accumbes se pare ca de fapt de multe ori ii incurajeaza pe fumatori sa-si aprinda o tigara.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button