Antidot pentru manipulare si autoamagire

Intotdeauna vor exista oameni care au interesul sa ne influenteze deciziile. Si pentru ca traim intr-o lume complexa si dinamica, arareori reusim din prima sa judecam corect lucrurile, sa luam in calcul toate aspectele unei situatii sau sa citim in spatele cuvintelor.

Nici macar cei foarte inteligenti nu sunt imuni la astfel de influente din afara. O parte a mintii noastre, in special subconstientul tinde uneori sa ne puna pe o pista gresita, sa ne altereze gandirea logica si rationamentul lucid.

 

Cum de ni se intampla asta?
Cateodata, mintea noastra tinde sa ne apere automat de ganduri neplacute, greu de suportat iar prin negarea unor adevaruri castigam confort emotional. Ne autoamagim cu teorii convenabile si ajungem sa negam interesul nostru fata de lucruri pe care nu reusim sa le avem: o cariera profesionala multumitoare, suficienti bani, relatii bune cu ceilalti.

Altadata, pur si simplu puterea noastra de intelegere este depasita de lucruri care tin un domeniu complex pe care nu-l cunoastem: financiar, politic sau social. Multi minimalizeaza faptul ca nu au informatii suficiente sau inteligenta necesara pentru a judeca corect un anumit subiect. E mai simplu sa caute exclusiv informatiile care le confirma propria parere. Astfel se explica afinitatea multora pentru anumite ziare sau televiziuni care mistifica adevarul si asa ajung oamenii sa fie manipulati in masa.

De fapt de ce e atat de rau sa ne lasam manipulati de altii sau sa ne mintim singuri? In definitiv ne putem spune ca orice om are nevoie de confort emotional sau ca n-ar trebui sa ne judecam prea aspru pentru erorile de gandire pentru ca nimeni nu le stie pe toate. Exista insa momente cand ajungem sa platim extrem de scump asta, pierzand lucruri importante pentru noi pe un termen mai lung decat ne-am fi imaginat vreodata.

Nu intotdeauna reusim imediat sa interpretam corect ceea ce ni se intampla. Uneori trebuie sa depunem eforturi pentru a ne informa mai bine sau curaj pentru a accepta ceva ce nu ne convine. Adesea ne este teama sa ne schimbam punctul de vedere odata ce am apucat sa-l declaram pentru a nu parea slabi, lipsiti de discernamant sau de caracter. Poate fi dificil sa accepti ca te-ai razgandit, dar sa te minti pe tine sau sa te lasi pacalit de altii inseamna sa ratezi sansa de a te dezvolta si de a obtine mai multe de la viata.

Sa te razgandesti sau sa accepti ca exista si o alta varianta de a vedea lucrurile este o dovada clara de inteligenta, de forta interioara si este cel mai bun antidot la autoamagire si la manipulare.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

IQ versus EQ

IQ versus EQ

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a-și intelege, controla si manifesta prorpiile emotii , dar si felul în care lucrează cu asta într-un colectiv…

Cum sa cresti un copil puternic?

Cum sa cresti un copil puternic?

Cat de mult au reusit parintii tai sa faca pentru tine, se vede atunci cand reusesti sa fii puternic fara sa fii agresiv, modest fara sa fii umil si mandru de tine fara sa fii arogant . Acum ca esti parinte, tu stii ce ai de facut sa cresti un copil puternic?

Call Now Button