Antidot pentru manipulare si autoamagire

Intotdeauna vor exista oameni care au interesul sa ne influenteze deciziile. Si pentru ca traim intr-o lume complexa si dinamica, arareori reusim din prima sa judecam corect lucrurile, sa luam in calcul toate aspectele unei situatii sau sa citim in spatele cuvintelor.

Nici macar cei foarte inteligenti nu sunt imuni la astfel de influente din afara. O parte a mintii noastre, in special subconstientul tinde uneori sa ne puna pe o pista gresita, sa ne altereze gandirea logica si rationamentul lucid.

 

Cum de ni se intampla asta?
Cateodata, mintea noastra tinde sa ne apere automat de ganduri neplacute, greu de suportat iar prin negarea unor adevaruri castigam confort emotional. Ne autoamagim cu teorii convenabile si ajungem sa negam interesul nostru fata de lucruri pe care nu reusim sa le avem: o cariera profesionala multumitoare, suficienti bani, relatii bune cu ceilalti.

Altadata, pur si simplu puterea noastra de intelegere este depasita de lucruri care tin un domeniu complex pe care nu-l cunoastem: financiar, politic sau social. Multi minimalizeaza faptul ca nu au informatii suficiente sau inteligenta necesara pentru a judeca corect un anumit subiect. E mai simplu sa caute exclusiv informatiile care le confirma propria parere. Astfel se explica afinitatea multora pentru anumite ziare sau televiziuni care mistifica adevarul si asa ajung oamenii sa fie manipulati in masa.

De fapt de ce e atat de rau sa ne lasam manipulati de altii sau sa ne mintim singuri? In definitiv ne putem spune ca orice om are nevoie de confort emotional sau ca n-ar trebui sa ne judecam prea aspru pentru erorile de gandire pentru ca nimeni nu le stie pe toate. Exista insa momente cand ajungem sa platim extrem de scump asta, pierzand lucruri importante pentru noi pe un termen mai lung decat ne-am fi imaginat vreodata.

Nu intotdeauna reusim imediat sa interpretam corect ceea ce ni se intampla. Uneori trebuie sa depunem eforturi pentru a ne informa mai bine sau curaj pentru a accepta ceva ce nu ne convine. Adesea ne este teama sa ne schimbam punctul de vedere odata ce am apucat sa-l declaram pentru a nu parea slabi, lipsiti de discernamant sau de caracter. Poate fi dificil sa accepti ca te-ai razgandit, dar sa te minti pe tine sau sa te lasi pacalit de altii inseamna sa ratezi sansa de a te dezvolta si de a obtine mai multe de la viata.

Sa te razgandesti sau sa accepti ca exista si o alta varianta de a vedea lucrurile este o dovada clara de inteligenta, de forta interioara si este cel mai bun antidot la autoamagire si la manipulare.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

REZILIENTA EMOTIONALA

REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari.

Call Now Button