Ortorexia si Pregorexia

ORTOREXIA CAND MANCATUL SANATOS DEVINE OBSESIE

 

Oricine poate avea beneficii acordand mai multa atentie modului in care se hraneste si alegand mancare sanatoasa, nu-i asa? Pentru cei mai multi dintre noi, raspunsul ar fi da.

Pentru unii oameni insa „dieta perfecta” tinde sa devina o obsesie. Acesti oameni isi impun sa manance doar mancare pura si sanatoasa care nu va contine: culori, arome sau conservanti artificiali, pesticide sau produse modificate genetic, grasimi nesanatoase, zahar sau sare. Cei care sufera de ortorexie spala vasele de mai multe ori si au tendinta sa prepare termic alimentele mai mult decat este nevoie pentru a se asigura ca elimina bacteriile.

Consecintele ortorexiei. Oamenii care sufera de aceasta tulburare sunt in imposibilitate de a lua parte la activităţile uzuale, se izolează deseori, nu tolereaza opiniile altor oameni cu privire la comportamentul alimentar sanatos. In cazuri extreme se poate ajunge la malnutritie si chiar moarte.

Studiile au aratat ca aceasta tulburare este mai frecventă în grupuri care par sa aiba un interes deosebit pentru o dietă sănătoasă, cum ar fi rezidenţi medicali, dieteticieni, membri club de fitness, balerini, cantareti.

La The MIND tratamentul ortorexiei vizeaza atat obtinerea de rezultate intr-un timp cat mai scurt, cat si mentinerea unui comportament alimentar sanatos pe termen lung.

Programul are ca scop rezolvarea cauzei care determina ortorexia, favorizand astfel obtinerea de beneficii pe tot parcursul vietii. Tocmai aceasta focalizare pe factorii care genereaza problema face diferenta, aducand avantaje clare fata de abordarile care actioneaza doar asupra efectelor (malnutritie) care din pacate nu au eficienta in timp.

 

PREGOREXIA – ANOREXIA GRAVIDELOR
O PROBLEMA REALA IN TIMPUL SARCINII

 

Pregorexia este un termen folosit pentru a descrie situatia in care o femeie insarcinata devine preocupata de controlul greutatii sale.

Aceasta greutate va fi obtinuta prin diete extreme si exercitii.

Unele femei isi fac griji excesiv cu privire la creşterea in greutate si cu privire la imaginea corpului in timpul sarcinii. Riscul de a suferi de pregorexie poate fi mai mare pentru femeile care au un istoric de tulburări de alimentatie.

Semne de avertizare specifice pregorexiei: vorbeste despre sarcina ca si cum nu ar fi reala, se concentreaza foarte mult asupra numarului caloriilor, mananca singura sau sare peste mese, face exercitii excesiv.

Consecintele pregorexiei sunt extreme. La mama poate aparea anemie, subnutritie, depresie, hipertensiune arteriala, necesitatea unei cezariene, suicid. In cazul fatului intarzieri sau deficit in dezvoltarea intrauterina, nastere prematura, avort spontan, malformatii congenitale, tulburari psihice in copilarie, moarte fetala.

La The MIND tratamentul pregorexiei vizeaza atat obtinerea de rezultate intr-un timp cat mai scurt, cat si mentinerea unui comportament alimentar sanatos pe termen lung.

Programul are ca scop rezolvarea cauzei care determina pregorexia, favorizand astfel obtinerea de beneficii pe tot parcursul vietii. Tocmai aceasta focalizare pe factorii care genereaza problema face diferenta, aducand avantaje clare fata de abordarile care actioneaza doar asupra efectelor (afectarea starii de sanatate a fatului, subnutritia mamei) care din pacate nu au eficienta in timp.

 

COVID-19 MASURI DE SIGURANTA

Respectam siguranta ta fizica si suntem aici pentru cea emotionala. Spatiile din clinica sunt igienizate si aplicam toate masurile de prevenire a infectiei.

Sedintele de psihoterapie si psihiatrie se tin la clinica (Str Ana Davila nr 13, Bucuresti) sau online (Whatsapp, Skype, Zoom).

#AvemGrija si depasim impreuna perioadele dificile.

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Fa primul pas catre rezolvarea problemei cu care te confrunti

Call Now Button