ARTICOL: ARTA DE A VEDEA INVIZIBILUL

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. De-a lungul anilor de studiu si dupa mii de ore de experienta in domeniu am invatat sa intelegem multe despre un om nu doar din ce spune ci si din tonul pe care-l foloseste, din felul in care se imbraca, din pozitia corpului si mimica sau din ceea ce declara ca este important in viata lui.

Este un mecanism normal de autoaparare ca un om sa nu arate absolut tot ce simte, ce-si doreste, ce frici sau ce placeri are. Incercam sa ascundem lucruri legate de noi pe care societatea sau persoanele dragi noua le pot considera imorale, meschine sau dezgustatoare. Pe de alta parte, de multe ori mimam anumite lucruri doar ca sa parem mai atractivi, mai responsabili decat suntem, sau chiar mai inteligenti.

In spatele aparentelor se ascund cu totul alte lucruri:

  • dorinta intensa de succes financiar = nesiguranta, anxietate
  • eleganta ostentativa, afisarea produselor de lux = dorinta nesatisfacuta de iubire si atentie
  • dedicare profesionala excesiva = nevoie de respect, de acceptare
  • comportament agresiv, abuziv = senzatie de vulnerabilitate, nemultumire fata de propria persoana

Putem interpreta gresit semnalele pe care ni le transmit ceilalti. Adesea se crede ca o persoana care afiseaza faptul ca traieste in lux vrea sa ne umileasca cand de fapt nu-si doreste decat sa ne castige admiratia sau cineva nervos si agresiv da impresia de forta cand in realitate cel mai calm om din incapere este si cel mai puternic.

Este important sa intelegi ce ascund oamenii in spatele mastilor cu care defileaza in fata celorlalti si sa-i evaluezi nu dupa cum vor ei sa para ci dupa cum sunt cu adevarat chiar daca vorbim de colegii de serviciu, de sef sau de prieteni.

A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa nu recunoastem, te ajuta de multe ori sa obtii ceea ce-ti doresti.

 

DOREȘTI O PROGRAMARE?

Suntem pregatiti sa te ajutam

ALTE ARTICOLE

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

SERVICIU, CARIERA SAU VOCATIE?

Cand Freud a fost intrebat “La ce se pricep oamenii cel mai bine?” a raspuns: “La iubire si la munca”. Cu toate astea, arareori asociem spontan iubirea cu munca. Adeseori munca este considerata o obligatie neplacuta, ne plac vacantele …

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

MUNCA SI ECUATIA FERICIRII

Peste tot in lume oamenii incearca sa obtina cat mai multa bucurie, sa-si traiasca viata cu placere si sens. Dar oare cati dintre ei reusesc sa inteleaga care este calea care-i va duce acolo si cati isi irosesc eforturile si timpul cautand fericirea intr-o directie gresita?

REZILIENTA EMOTIONALA

REZILIENTA EMOTIONALA

Momentele dificile din viata nu pot fi evitate nici in plan profesional, nici in cel personal. Rezilienta emotionala este abilitatea cheie care ne ajuta sa facem fata greutatilor si ne este aliat atunci cand trebuie sa ne adaptam perioadelor de mari schimbari.

Call Now Button